Graffiti; Kunst eller Hærverk? (Oppg 3)

Etter å ha lest noen artikler på nett har jeg prøv d å danne meg et inntrykk av hvordan samfunnet i Norge ser på graffiti. Hva menes om de omdiskuterte budskapene som sprayes rundt om i byene, og hva bør vi evt gjøre videre i forhold til dette?

Hva skal vi definere graffiti som? Er det en form for kunst og kultur, eller er det rett og slett hærverk og vandalisme?

Therese Ustvedt fra Ap Oslo skriver i sin VG Blogg at hun vil ha mer graffiti. Oslo Høyre ønsker ikke tagging i det offentlige rom. Ikke bare er det strid blant folket, men det er også politisk strid rundt dette.
I Bergen ble det for noen år siden laget et bilde av daværende ordfører Herman Friele under Smørsbruen. Dette ble senere fjernet av statens vegvesen. Når Friele får høre at kunsten er fjernet sier han: ”- Ja vel? Nei det var kjedelig. Hvis ikke byen kan tillate litt sjarm blir den altfor byråkratisk og kjedelig. Helt uavhengig av at det var meg som ble portrettert, så mener jeg at Dolk er en dyktig kunstner. Han gav broen en renessanse. At graffitien ikke fikk stå, er smålig. Både Henning Warloe og jeg liker profesjonell tagging. Det gir kulturelt mangfold i byen. Gjort er gjort, men vegvesenet bør være litt rausere i fremtiden.

Går du inn på google sine søkemotorer og søker på “art” kommer det flere bilder av gatekunst og graffiti. Endrer du søkeord til “hærverk” er et bilde av en gutt med en sprayboks bilde nummer en. Hva er det med dette som gjør at samfunnet er så splittet i sin sak?

En anonym “writer” fra et graffiti miljø i Bodø har skrevet et innlegg på http://www.ungdomma.no sine hjemmesider.

”Hvorfor blir graffiti betraktet som kunst når kunstforeningen ønsker
velkommen til kurs i faget, mens når du ser det på gaten er det hærverk? Det
mesteparten av oss ungdom som driver med graffiti vil er å uttrykke oss uten
å risikere bøter på flere tusen kroner. Hvis ordfører Odd Tore Fygle(ordfører i Bodø) eller
kultursjef Arne Vinje kunne kommet til en løsning om lovlige graffitivegger
i Bodø ville de fått mesteparten av ulovelig graffiti, “hærverk” bort.
Hvis Bodø’s befolkning tror dette kommer til å bli en drikke og dop plass
med masse bråk tar dere helt feil, dette kunne vært ett sted der vi ungdom
som driver med graffiti kunne møttes og
uttrykke sin kunstform uten å bli
forstyret.”

Selv kan jeg godt forstå hva denne gutten mener. Det er noe han liker og gjøre, og noe han brenner for, som han blir nektet å gjøre. Hadde du sagt til Norges beste malere at de ikke lenger fikk fortsette med å utrykke seg i form av maling, hadde de også reagert. Vi må forstå at eldre og unge kanskje ikke har de samme definisjonene av hva som er fint, noe jeg tror er veldig sunt og bra for samfunnet.

Jeg fant en blogg av en 23 år gammel gutt som heter Simen og sitter i bystyret til SV i Bergen. På en reise han hadde i Indonesia skrev han følgende innlegg:

”Når debatten raser hjemme i Norge om hvorvidt graffiti skal være lov eller ikke, er det morsomt å se indonesiernes holdning. Som en litt mer kultivert nasjon enn Norge er debatten om lovlighet over forlengst her. Her er graffiti kunst. Punktum. Og graffitiens posisjon her i Yogyakarta er med på å sørge for at den bitte lille småbyen (i asiatisk sammenheng – kun en halv million innbyggere), er en av to med et fremstående kunstakademi i Sørøst-Asia.

Og dette gjelder ikke kun i Yogyakarta. Graffiti er helt dagligdags i hele Indonesia. Det særeste

funnet til nå var et veggmaleri på et busstopp utenfor småbyen Bukutingit, midt på Sumatra.

Lenger fra storbyjungelen i Bronx kommer du ikke, og lovligere blir det ikke. Selv om dette altså er et

konservativt, muslimsk land.

Kanskje på tide å ta litt lærdom av Asia?”

Uansett hvordan man definerer graffiti så er det ingen tvil om at det er stor interesse rundt dette temaet. Uansett hvordan man velger å gå fram i forhold til utøverne, så kommer de ikke til å gi seg med det første. Min personlige mening er at det er en del av kulturen, og er noe vi bør ta vare på. Selvsagt er det forskjell på de som virkelig brenner for dette og de som bare gjør det for å ødelegge, men alt i alt er dette en del av vår kultur, og kultur er viktig.

KILDER:

http://www.ungdomma.no/?a_id=761

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Friele-%26ndash%3B-Smaalig-og-byraakratisk-402969.html

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/valg-2007/artikkel.php?artid=194928

http://www.dagbladet.no/2010/09/01/kultur/kunst/banksy/13206848/

http://www.nettavisen.no/yeye/kultur/article2172863.ece